Srbija čuva 13 tona zlata u rezervama

Bez autora
May 16 2010

Zbog velikih oscijalicija u kursu evra i dolara sve više država, ali i pojedinaca, okreće se kupovini zlata čija vrednost svakodnevno raste. I Srbija drži zlato u okviru svojih deviznih rezervi. Povećava ga otkupom poluga iz domaće proizvodnje. NBS raspolaže sa 13,1 tonom zlata, što čini oko 3,5 odsto deviznih rezervi.Cena zlata na svetskim berzama je ove nedelje prešla 1.239 dolara po finoj unci (31,3 grama), što predstavlja novi rekord. Analitičari ocenjuju da će zlato ostati „sigurno utočište“ ulagača sve dok se ne povrati poverenje u evro.

Srbija čuva 13 tona zlata u rezervamaZbog velikih oscijalicija u kursu evra i dolara sve više država, ali i pojedinaca, okreće se kupovini zlata čija vrednost svakodnevno raste.

I Srbija drži zlato u okviru svojih deviznih rezervi. Povećava ga otkupom poluga iz domaće proizvodnje.

- NBS raspolaže sa 13,1 tonom zlata, što čini oko 3,5 odsto deviznih rezervi - rečeno je „Novostima“ u NBS.

Cena zlata na svetskim berzama je ove nedelje prešla 1.239 dolara po finoj unci (31,3 grama), što predstavlja novi rekord. Analitičari ocenjuju da će zlato ostati „sigurno utočište“ ulagača sve dok se ne povrati poverenje u evro. Od septembra 2008. godine, odnosno od bankrotstva finansijske institucije „Leman braders“ i početka svetske finansijske krize, vrednost zlata je skočila za oko 70 odsto. Analitičari prognoziraju da će do kraja 2010. godine njegova cena premašiti 1.500 dolara za uncu.

- Prema podacima sa liste „Vorld gold kansila“, koja se kvartalno objavljuje, Srbija se u martu 2010. nalazila na 59. mestu u svetu po količini zlata koje čuva u deviznim rezervama - objašnjavaju u NBS.

Rast cene zlata pozitivno se odražava na povećanje deviznih rezervi NBS, koje su 1. maja ove godine iznosile 10,768 milijardi evra.

- Pored zlata, devizne rezerve se sastoje i od: deviza koje se čuvaju na računima kod drugih centralnih banaka, kao i kod inostranih banaka visokog rejtinga, zatim deviza koje su uložene u državne obveznice razvijenih zemalja, gotovine u stranoj valuti, specijalnih prava vučenja i rezervne pozicije kod Međunarodnog monetarnog fonda - rečeno je „Novostima“ u NBS.

Zlato u polugama je, zbog neprekidnog rasta cene, sve popularnije među investitorima koji nastoje da sačuvaju svoj kapital, dok zlatni nakit, pod pritiskom finansijske krize, gubi popularnost. Tako je tražnja juvelirskog zlata u četvrtom tromesečju prošle godine prvi put u poslednjih 30 godina bila manja od investicione tražnje tog plemenitog metala.

500 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj planira da u ovoj godini uloži oko 500 miliona evra u infrastrukturu, energetiku, energetsku efikasnost, poljoprivredu i kompanije u Srbiji, izjavila je direktorka EBRD za Srbiju Hildegard Gacek. Ona je izjavila da je od početka ove godine EBRD u Srbiji potpisao ugovore o kreditima vrednim 200 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik